Jongleren lijkt zó gemakkelijk

Sportieve circusworkshop voor de bso

´Wie is er weleens naar een circus geweest?´, vraagt Nikki Sneep-Snijders van circustheaterbureau Demiori aan de bso-kinderen van Kiekeboe. Bijna alle vingers gaan omhoog. Maar kijken naar circusartiesten is heel wat anders dan wanneer je er zelf eentje bent.

Jongleren, als een acrobaat boven op elkaar klimmen, fietsen op een eenwieler of je evenwicht bewaren op een plank die erg wiebelt omdat hij rolt op een ronde bus…. Het lijkt zo te zien allemaal heel gemakkelijk, maar je moet echt veel oefenen om ´alle ballen hoog te houden´.

Dinsdagochtend in de tweede week van de meivakantie komen veel bso-kinderen daar achter tijdens de circusworkshop in de grote hal op de Speelweide.

Na een warming up, waar de spieren alvast lekker loskomen, halen de kinderen in groepjes acrobatentoeren uit.

Met als klapper de opbouw van een piramide door alle kinderen. Drie hoog…de grote kinderen in kruiphouding onder, de kleinere er bovenop…Dat ziet er zeer professioneel uit! Je zou denken dat iedereen dat niet zomaar kan, maar door goede concentratie en het opvolgen van Nikki´s bevelen lukt het goed..

Daarna demonstreert de Oldenzaalse, die zelf haar circuscarrière begon bij kindercircus Tubantino,  allerlei materialen waarmee je kan jongleren. ´Waarom gaat het met de sjaaltjes heel gemakkelijk?´, vraagt ze aan de groep. ´Omdat die zo licht zijn en daarom lang in de lucht blijven´, weet slimme Wes te antwoorden.

Maar jongleren kun je ook met ballen, met ringen en of met een devilstick. Met deze laatste jongleeract veroverde  Nikki  zelf al eens de titel van landskampioen! Fleur weet de devilstick al aardig te hanteren. Hoppa, daar draait ze hem met behulp van twee stokjes rond. ´Maar ik ken Nikki al van mijn kinderfeestje´, zegt Fleur. ´Daar heb ik er ook al mee geoefend.´ Ook Teun redt zich aardig met de sticks. ´Ik ben al vijf keer naar Boeskoolfit geweest, daar oefen je ook met jongleren´, verklaart hij. Wes zit niet op circusles, maar weet na enig gestuntel een half rondje door de zaal te rijden op een eenwieler.

De hal is één speelplein voor circusartiesten in de dop. Met vallen en opstaan en voorál de spullen weer oprapen hebben de bso´ers veel plezier.

Nikki mag gerust nog eens terugkomen….!