Kiekeboe opent de deuren voor familie!

Door Annette Bussmann

Jim is nog maar net over naar de groep van de oudste peuters en is daarom de jongste op het “Bosuiltje” van de Speelboom als op dinsdag tijdens de familieweek beide opa´s en oma´s op bezoek komen. Dat is nét een beetje te spannend allemaal. Zeker als mama Leonie ook nog eens om de hoek komt kijken. Maar de tranen zijn maar van korte duur. Een kus van mama poetst ze gemakkelijk weg. Want Juliët leest een prachtig verhaal voor over konijn Rikky die opa meehelpt in de moestuin.

Wat is nu precies familie? Broertjes en zusjes, opa´s en oma´s kunnen de kinderen gemakkelijk benoemen. Maar gaat het over ooms en tantes en nichtjes en neefjes, dan valt het een beetje stil. ´Heeft jouw papa misschien nog een zus of een broer?´ vraagt Juliët aan Lars. ´Die kijkt haar verbaasd aan en zegt: ´Nee, papa is gewoon papa!´ Jim´s oma Rita vraagt de leidsters Dorien en Juliët hoe het gaat met Jim in de nieuwe groep. ´Nou, heel goed. Hij blijft ook maar even de jongste want er komen al snel meer nieuwe kinderen bij.

´Heb jij nog een nichtje of neefje?´ vraagt Dorien aan Annemijn. Annemijn aarzelt even, schakelt dan toch om en ziet ineens niet leidster Dorien naar tante Dorien voor haar staan. ´Ja, Ronin is mijn neefje en Lune mijn nichtje! Dorien en ik zijn familie!´, meldt ze trots. ´En ik ben jouw lievelingstante!, lacht Dorien. In het kader van het thema ´familie´ mogen de kinderen deze week ook foto´s meenemen van familieleden. En zelfs van een huisdier, want die hoort er ook bij. Aan de hand daarvan gaan ze vertellen over hun familieleden en zullen de banden steeds duidelijker worden.Na het verhaaltje over Rikky krijgen de tien peuters een kleurplaat van een familielid om in te kleuren. Samen maken ze er een reuze-memoryspel van om te spelen.

Ook bij de andere baby- en peutergroepen maken vooral opa´s en oma´s deze week gebruik van de uitnodiging een bezoekje te brengen. Zo komen de opa en oma van Huub op de bso bij de Nutsschool langs. Onder het genot van een kop koffie zien ze hoe Huub zich in de groep vermaakt. En hij mag naderhand tegelijk met hen mee naar huis! Dubbel gezellig voor Huub!