Hoe kan dat nou?

Hoe tover je een gekookt ei in een fles met een veel te nauwe halsopening?

En hoe zuig je ranja van een bord in een glas? Gek hoor! Dat kan eigenlijk helemaal niet, zou je denken.

Toch zien de kinderen van onze BSO van de Speelboom in de meivakantie dat het écht wel kan! In hun eigen Kiekeboe-laboratorium.

Onder begeleiding van een eigen kinderassistent, in witte overall, wordt de proef op de som genomen. Het pak is véél te groot, maar dat mag de pret niet drukken. Het leidt zelfs tot grote  hilariteit. Bij de eerste proef zet leidster Elly een gekookt ei op een fles. Vervolgens steekt ze een lucifer aan, die ze in de fles laat zakken. De assistent mag het ei er weer opzetten. En wat gebeurt er? De vlam gaat langzaam uit en het ei verdwijnt in de fles!

Ook proefje twee zorgt voor verbaasde kindergezichten. Op een bord schenkt Elly ranja. Daar zet ze een brandend waxinelichtje in. De assistent mag een glas op de kop over het waxinelichtje zetten. En dan?

Het lichtje gaat langzaam uit en de ranja wordt in het glas gezogen…

Proef drie verloopt iets minder voorspoedig. Elly mengt een halve fles zonnebloemolie met een half glas met inkt gekleurd water. Het olie opgieten gebeurt door de assistent. Het water zakt naar beneden. Dat gaat helemaal volgens verwachting. Maar dan mag de assistent een lepeltje bakpoeder in de fles strooien. Daardoor ontstaat wat gaswerking in de fles. Er ontstaan stijgende en dalende bellen. Maar de bellen kleuren niet blauw…. En dat was wel de bedoeling.

´Je moest het idee krijgen van een soort lavalamp, maar dat werkte dus niet´, vertelt Elly achteraf.

Maar de kinderen zijn niettemin enthousiast. Vooral de jongsten. Die wilden de proefjes steeds maar weer herhalen. De oudsten waren wat sceptischer.

De BSO-proefjedag met Melina betekende letterlijk proeven. En ook betasten.  De kinderen mochten zo allerlei materialen en etenswaren benoemen.

Al met al een zeer geslaagd vakantieproject!