Eten slapen en zindelijkheid
Eten
Alle voeding, behalve warme maaltijden, zijn in de prijs inbegrepen.
We eten en drinken gezonde produkten, zoals bruin brood, melk, fruit, kaas e.d.
We gebruiken voedingsmiddelen zonder kleurstoffen, conserveringsmiddelen of andere toevoegingen.
Wanneer je kind speciale voeding nodig heeft, houden we hiermee rekening.
Samen eten en drinken is een belangrijk sociaal gebeuren. We hechten veel waarde aan een positieve en ontspannen sfeer aan tafel.
We besteden veel aandacht aan tafelmanieren. Ook hebben we aandacht voor het bevorderen van de zelfstandigheid. Dit verschilt per leeftijd.
We stimuleren de kinderen om naar elkaar te luisteren en lopen niet rond tijdens de maaltijd.
Na de maaltijd maken we alles weer schoon en speelklaar en vragen de kinderen ons hiermee te helpen.
De voeding in het kinderdagverblijf is gevarieerd en zonder kleurstoffen of conserveringsmiddelen. ‘s Ochtends krijgen de kinderen vers fruit en sap. De lunch bestaat uit lichtbruin brood met smeerkaas(met mate), vleesbeleg, honing, pindakaas of appelstroop en melk. ‘s Middags eten we crackers, kinderkoekjes of soepstengels en drinken we sap of water of thee. Soms eten we dan nog wat yoghurt of vla. Als we dit voor de kinderen beter vinden draaien we het om en eten we ’s ochtends fruit.
Omdat de kinderen verder niets tussendoor krijgen, eten ze goed en zijn de maaltijden een feest. De voeding van de baby’s gebeurt in overleg met de ouders. We maken fruithapjes van vers fruit.
We snoepen in het kinderdagverblijf vrijwel niet. Een enkele keer brengt een kind als hij of zij jarig is iets snoepachtigs mee en als dit weinig is, niet gevaarlijk en niet al te slecht voor de tanden (zoals bijvoorbeeld zuurtjes) mag het kind dit wel uitdelen. Als het heel warm weer is krijgen de kinderen wel eens een klein ijsje.
We bakken vaak zelf koekjes, cake of andere lekkere en gezonde dingen en het is natuurlijk heerlijk om dat met elkaar op te eten.
Wanneer een kind bepaalde voedingsmiddelen niet verdraagt of de ouders hebben bezwaar tegen bepaalde voeding, zorgen we ervoor dat het kind deze voeding niet krijgt.
Slapen
Het leven in de groep van het kinderdagverblijf is intensief voor de kinderen. Ze leren en beleven veel, maar dit kost ook veel energie. Daarom vinden we het belangrijk dat de kinderen ’s middags even tot rust kunnen komen. We streven ernaar in het dagritme een ademing te vinden tussen activiteit en rust. Wandelen is bijvoorbeeld voor de jongere kinderen in de kinderwagen een rustpunt.
Veel kinderen gaan ‘s middags nog even naar bed. Met de kinderen die niet meer slapen hebben we ’s middags een rustuurtje, waarin we een boekje met hen lezen.
Zindelijkheid
Wanneer de ouders thuis met zindelijkheidstraining bezig zijn passen we ons hieraan aan. Wanneer kinderen bijvoorbeeld droog uit bed komen mogen ze op de wc om te proberen een plas te doen. Wanneer dit lukt zijn we allemaal blij, maar delen we geen snoepjes uit. Het is voor het kind zelf immers ook fijn om zo knap te zijn en al op de wc te plassen! Wanneer een kind geen luier om heeft en toch een keer in z’n broek plast worden we nooit boos. Zoiets kan in het begin gebeuren en meestal vinden de kinderen het zelf al vervelend genoeg. In zo’n geval hebben we droge kleding. We vragen de ouders deze weer schoon mee terug te brengen.