Met je eigen fiets door de wastraat! Dat is leuk!

Annette Bussmann

Suus weet het heel goed: Als het stoplicht rood is moet je echt stoppen. ´Anders krijg je een bekeuring.´ En Dewi vindt het vooral belangrijk dat er verkeersborden langs de weg staan. ´Die zijn we samen in de buurt gaan zoeken.´ Drie weken lang verdiepten de oudste (en soms ook de jongste) peuters op de Speelboom zich de afgelopen periode in het kader van vroeg voorschoolse educatie in het thema verkeer. Op de thematafel in de hal ligt het boek ´Eend op de fiets´. Er is een brief voor de ouders met toelichting over de activiteiten, er liggen tips voor boeken en liedjes. ´Die materialen mogen de ouders lenen als ze zelf thuis op het thema voort willen borduren´, licht Julët toe.

Vóór het Kiekeboegebouw zijn op een dag parkeerplaatsen uitgezet voor de kinderen van het Bosuiltje, het Goudborstje en het Duinroosje. Iedereen mag de eigen fiets meenemen! Met vuilniszakken, kokers, sponzen en een tuinslang heeft Dorien een prachtige wasstraat in elkaar gezet. Er is een zebrapad en het stoplicht kan op groen! Iedereen is zeer enthousiast en let goed op. Het is immers heel anders wanneer je met je fiets een zebrapad tegenkomt dan wanneer er zélf oploopt. Met de fiets moet je stoppen. De mama van Pepijn is ´s ochtends vergeten de fiets van Pepijn mee te nemen. Ze brengt hem wat later snel na. Maar Pepijn blijft ontkennen dat het zijn fiets is…hij vindt die van Sebastiaan veel mooier…Suus maakt ruzie over wie er op de loopfiets mag, maar ook dat sociale verkeer hoort er allemaal bij… .Kijk naar links, kijk naar rechts, en rijden maar.

En dan moet de fiets gewassen worden met een emmertje sop. Want het is nog iets te fris om door de wasstraat met sproeiers te rijden. De verkeerspraktijk wordt ook binnen geoefend. Op tafel is een wegennet inclusief rotondes gemaakt waar iedereen met auto´s over mag rijden. En zelf sturen met een echt stuur in de handen is ook een interessante ervaring. Om beurten krijgen alle kinderen het stuur in handen. Stoppen, links en rechts, remmen, hard en zacht, achteruit en vooruit, alle begrippen komen in drie weken tijd ruimschoots aan bod.

´En zo hebben we ook een wandeling door de buurt gemaakt en samen verkeersborden opgezocht´, vertelt Dorien. ´Wat wil een wit rond bord met rode rand aan de bestuurder van een auto of een fiets vertellen?´Iedereen heeft daarnaast zijn eigen stoplicht geknutseld en we hebben met autootjes door de verf gereden´, vertellen Juliët en Dorien.´Het is zo leuk om activiteiten te bedenken en uit te voeren rondom thema´s in het kader van vroeg voorschoolse educatie. Je kunt er zoveel omheen verzinnen en de kinderen vinden het prachtig en steken er spelenderwijs veel van op.´ Inmiddels is het thema verkeer afgerond en zijn de peuters bezig met het thema groot en klein! Grote en kleine kralen van klei liggen geduldig te drogen in de vensterbank van het Bosuiltje…