Vies worden op modderdag

Door Annette Bussmann

Lekker vies worden in de modder. Vraag maar aan Nout Dirk, Milan, Kim, en Lisa hoe leuk dat is! Gisteren modderden de kinderen ongegeneerd wat aan op de Nationale Modderdag. ´Spelen met de natuurlijke elementen water en zand betekent een enorme stimulans voor de ontwikkeling van kinderen. Zeker in deze tijd waarin veel kinderen verknocht zijn aan computerspelletjes en veel te weinig in de natuur vertoeven´, zegt leidster Annemarie. Haar stelling is een wetenschappelijk bewezen feit.

Om te ervaren hoe heerlijk modder voelt kruipen de kinderen onder een gespannen zeil door een modderbad. Dirk twijfelt in het begin een beetje. Maar als hij voorzichtig met zijn voeten heeft gevoeld, stapt hij daarna enthousiast de zandbak in.

Die grote zandbak onder de boom bij het Speelhuis slurpt de hele middag door liters water op. Milan Dirk en Kim hebben naast een grote berg zand dammen gebouwd met rivieren er omheen. De sproeier zorgt ervoor dat de constructie stevig blijft staan. En dan aanvullen met emmers water. Het wilde water baant zich een weg naar het laagste punt in  de zandbak. ´Dit is zó leuk!´ roept Milan enthousiast.

Na het fruit pakt leidster Annemarie een bak modder. De kinderen mogen allerlei kleurtjes stoepkrijt fijn maken. Daar overheen gaat wat baksoda en daarna komt de grote tovertruck. Door azijn te gieten over het mengsel verandert de bak modder in een kleurig bruisend goedje. Magisch zand! Het duurt een behoorlijke tijd voor het bruisen stopt. Dat wil iedereen graag proberen. Ook Julian…want echt in de modder spelen vond hij gisteren niet zo´n goed idee. ´Ik heb een nieuwe broek aan…!´