Nominatie

Kinderdagverblijf Kiekeboe nomineert Oldenzaler Henry Otter voor de Duurzaamheidsprijs 2015.

Van voorjaar tot najaar heeft Henry met groot enthousiasme gewerkt in de moestuin de Smultuin die ons kinderdagverblijf dit jaar opstartte onder zijn kundige begeleiding. Op 150 vierkante meter grond bij kinderboerderij de Höfte werken een keer per week kinderen van onze buitenschoolseopvang. Dat betekent zaaien, onkruid wieden, water geven, plukken en oogsten.

Kiekeboe vindt dat Henry de prijs verdient omdat hij de kinderen leert veel respect te hebben voor alles wat in de moestuin groeit en bloeit. En zeker ook omdat hij geen bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest gebruikt.

Voor de bemesting van het land zorgen de koeien, varkens en geiten van de kinderboerderij.

Alle moestuinplanten zijn uit zaad ontsproten en worden bovendien enkel met grondwater besproeit.

Henry begeleidt het project perfect en vertelt de kinderen precies hoe de planten bloeien en groeien. ´Ik laat ze daarnaast zoveel mogelijk zelf het werk doen´, licht hij toe. ´Ook het sociale aspect is daarbij erg belangrijk. Met elkaar tuinieren is een samenbindend iets.´

Kinderen vanuit Kiekeboe komen met veel plezier naar de moestuin en reageren enthousiast op de oogst die mee naar huis mag.

Dat was meer dan we met zijn allen verwachtten. Van aardappels en sla tot meiknolletjes, van boontjes en courgettes tot flespompoenen. Nog staat er boerenkool op het land te wachten op de eerste vorst.

Henry Otter, die twee jaar geleden op zijn 63ste stopte met werken, begeleidde voorheen drie jaar lang kinderen met een moestuin vanuit basisschool de Klimop.

Sinds dit voorjaar is hij officieel vrijwilliger bij de Höfte en is hij na schooltijd in de weer met de kinderen van Kiekeboe.

´Duurzaam tuinieren in de moestuin is een uit de hand gelopen hobby geworden. ´Naast een arbeidsverleden als loopbaanadviseur werkte Otter de laatste jaren voor zijn pensioen als jobcoach met Wajongeren met een beperking.

Naast de Smultuin is Henry koploper in de buurtmoestuin de Triangel aan de Griekenlandlaan en in zijn eigen buurt is hij veel te vinden in de door hem opgezette gezamenlijke buurtmoestuin achter de woningen aan de Dr. Poelstraat.