Grote en kleine dieren op de boerderij

Door Annette Bussmann

Hoe ga je te werk als het thema ´Groot en Klein´ op de rol staat en de lente ineens in volle pracht ontluikt? Dan wil je maar één ding: heerlijk naar buiten.

Op de kinderboerderij is het thema namelijk in al zijn facetten in levende lijve te bewonderen. Er zijn vorige week baby-geitjes geboren en die zijn nog heel erg klein. Mama geit is natuurlijk al erg groot. Kleine peuters kijken verwonderd naar de grote koeien die van de weide naar de stal worden gebracht. En ook de luie varkens zijn erg groot! Piepkleine kuikentje schuilen onder de vleugels van moeder kip. Maar de kalkoen is nog veel groter dan de grootste kip.

´Juist omdat het ineens zulk mooi weer werden hebben we het thema Groot en Klein geïntegreerd met de lente´, vertelt leidster Marie Louise. ´En dat ging perfect met een bezoek aan de kinderboerderij.´ In Kiekeboe´s  moestuin bij de boerderij zijn de planten allemaal nog erg klein. Maar ze worden steeds maar groter!

´Ook in de groep zijn we tussendoor met het thema bezig geweest. Kinderen tegenover elkaar zetten en ze zelf laten benoemen wie het grootst is, wie iets kleiner en wie het kleinst´, legt leidster Mieke uit. Ook het in en uit elkaar halen van matroesjka-poppen geeft een kind een goed beeld van groot kleiner en kleinst.

Spelenderwijs hebben de peuters een goed begrip ontwikkeld van wat klein en groot precies betekenen. Met levende voorbeelden van alle grote en kleine dieren op kinderboerderij De Höfte!