Superinteressante uilenballen!

Botjes, tandjes, en zelfs complete schedels van bijvoorbeeld spitsmuizen: dat is wat onze kinderen van de BSO de Speelvijver gisteren tegenkwamen in de braakbal van de kerkuil!

Uilenballen uitpluizen is super interessant! Wie met een pincet de haartjes voorzichtig weghaalt komt de complete dagelijkse maaltijd van de uil tegen. De uil braakt iedere dag een bal uit.

Het zijn meestal resten van spits- of veldmuizen, maar bij gebrek aan muizen verschalkt de uil ook wel eens  kleine vogeltjes. Ze eten ook grote insecten, maar die vind je meestal niet in de braakbal terug.

Maud vond tot haar verrassing wel een compleet vogelkoppie met snavel!

Zelf een kleine rat wil de uil wel eens soldaat maken….

De kinderen vonden het razend interessant de ballen te ontleden.

Zoals Lisa: ze bleef wel anderhalf uur bezig met pluizen…. en kon dan ook een fraai zakje met botjes en een mooie schedel mee naar huis nemen.

Loek vond zelfs meerdere schedels in één braakbal.

En Wiep nam de oogst de volgende dag mee naar school om in de klas te laten zien. Daar had juf immers gesproken over de agressieve Oehoe die mensen verwondde.

Deze week krijgen alle kinderen van de Speelvijver de kans een uilenbal uit elkaar te plukken. En af te sluiten met het inkleuren van een mooie kleurplaat van de uil!

Wat één van de kinderen wel opmerkelijk vond: ´De muizen hebben zulke gele tanden…ze moesten ze maar eens vaker poetsen…´