Kinderen verbazen zich over zóveel zwerfafval!

Door Annette Bussmann

´Wie gooit er nu een tandenborstel uit de flat´? Babette vraagt het zich verbaasd af als ze in de bosjes voor de flat aan de Berkstraat een tandenborstel opduikt en in haar zak met plastic afval laat verdwijnen. Maar de vondst van Fleur even later is nog veel gekker: een grote zak vol met verschimmelde broden, onaangebroken in de verpakking ligt verstopt achter een meterkast. ´Hoezo gooit iemand dat weg´? roept Fleur.
Gewapend met beschermende handschoenen, een fluorescerend hesje en plastic zakken maken zes kinderen van de bso vanaf de Nutsschool een ronde door de buurt om zwerfafval te zoeken.
Ook de andere bso-locaties van Kiekeboe staan deze week in het teken van de Landelijke Opschoondag.

De eigen buurt staat daarbij centraal. ´Zijn alle bommen van oudjaarsdag dan nóg niet opgeruimd? vraagt Jasper zich af als hij een grote verpakking van siervuurwerk in zijn zak met papier laat glijden. Blikjes, flesjes, vuurwerkresten: ´Waarom gooien de mensen zoveel troep op straat?´, vraagt Ottelien zich oprecht af. Naarmate de afvalspeurders dichter bij het Carmellyceum komen stijgt de opbrengst van rondslingerende pruttel. ´Wat is dit?´, roept Mijntje. In de bosjes voor de school ligt een kunststof kettingkast van een fiets . En iets verderop ligt er nog eentje….´En hier ligt alweer een tandenborstel´, lacht Fleur die zich door een gat in het hek wurmt en gaat sprokkelen aan de rand van het sportveld van het Carmellyceum. De oogst is daar vooral blikjes en plastic flesjes. ´Dan hebben ze dorst van het sporten en gooien ze de flesjes gewoon weg!´

De zakken worden steeds zwaarder, vooral die van Fleur en Mijntje. Zwaarbeladen keert de groep terug op school, waar de zakken netjes bij het afval van de school worden gezet.
Als beloning voor hun speurwerk krijgen de kinderen als ´Supporter van Schoon´ een prachtige unieke knikkertegel aangeboden.
De tegel is gefabriceerd van drie kilo gerecycled plastic afval. Alle kinderen willen hem even betasten..´Wow, dat je van afval zoiets moois kunt maken!´