Supporters van schoon verzamelen zwerfafval

Door Annette Bussmann

´Dit is wel heel erg slecht voor het milieu´, zegt Julian als hij na een boel verzamelde blikjes en plastic flesjes een batterij uit de bosjes opduikt.

Zeven ´Supporters van Schoon´ van de Kiekeboe´s BSO de “Speelvijver” trekken er deze middag samen op uit om zwerfafval te verzamelen. Getooid met speciale hesjes en beschermende handschoenen en vuilniszakken vallen ze van de ene verbazing in de andere.

´Kijk hier dan!´, roept Lisa. En ze wijst naar drie plastic zakjes met hondenpoep in de voortuin van een buurtbewoner… ´Dat heeft toch helemaal geen zin…!´

In vele hoekjes en nissen in de binnenstad heeft de wind de pruttel mooi samengedreven. Het enthousiasme van de kinderen is daar het grootst…. Wie is er als eerste bij? ´Het is toch gek´, vindt Julian. ´Hier staat een prullenbak en toch ligt er zoveel rommel omheen!´

Binnen een half uur raken de zakken van de kinderen al behoorlijk vol. Handschoenen, sokken, een vergeten carnavalspetje, aanstekers, een haarnetje, het is zo gek niet bedenken of het ligt gewoon op straat.

Diede rent achter een in de wind wapperend plastic zakje aan, terwijl Lott een plastic kleerhanger uit de bosjes plukt. ´Huh?´zegt ze…´Hoe komt die nou hier?´Tijdens een quiz met de groep hebben de kinderen geleerd dat het tien tot twintig jaar duurt eer een stukje kauwgom op straat helemaal vergaan is. Wandelend door de Grootestraat kijken ze verbaasd naar de ontelbare vlekjes op straat…´Deze liggen er zeker al tien jaar! ´ merken ze op. Terwijl Lott een halfvol flesje cola leegschudt, baant Diede zich een weg door de prikkels om een verdwaalde plastic tas te pakken. Alles gaat in de zak. Wat een rommel hebben we binnen drie kwartier bij elkaar!

Opgeruimd staat netjes en het is ook nog eens heel erg leuk om te doen!