Wat is een brandweerauto groot!

Annette Bussmann

Als je drie jaar bent kun je best al wel rijden op de loopauto of zelfs fietsen, maar waar je goed op moet letten in het echte verkeer is daarbij nog een beetje lastig.

In het kader van vroeg voorschoolse educatie hebben de oudste peuters van het Speelkasteel afgelopen twee weken het thema verkeer behandeld. Rijd maar rondjes met je fiets en kijk maar goed uit!  Stoppen voor een stoplicht, stoppen voor haaietanden en je vriendje voor laten gaan als hij van rechts komt. Dat konden we goed oefenen op ons eigen speelplein.

Maar welke andere vervoermiddelen kun je op je fiets allemaal tegenkomen in het échte verkeer?,

De papa van Eline bijvoorbeeld. Hij is vrachtwagenchauffeur en kwam met zijn grote vrachtwagen naar Kiekeboe toe. Iedereen mocht een kijkje nemen in de cabine en even achter het stuur kruipen.

Of een brandweerwagen…daar weet Jip´s papa alles vanaf. Tjonge wat is een brandweerwagen van dichtbij groot! Jipś vader is brandweerman en zorgde ervoor dat alle kinderen een kijkje mochten nemen in de keuken van de brandweergarage aan de Ossemaatstraat.

Of onze leidster Anne. Zij heeft net haar motorrijbewijs en wilde maar wat graag even met de grote motor langskomen.

Wie verder weg gaat kan ook met de bus of trein reizen. Dus hebben we ook een kijkje genomen op het bus- en treinstation. Wat geluk dat er maar liefst twee treinen voorbij kwamen. Eentje raasde supersnel voorbij, de andere stopte en die konden we goed van dichtbij bekijken. De machinist zwaaide vriendelijk naar ons en toeterde volop toen hij station weer verliet.

De bus konden we niet van binnen bekijken, want hij ging bijna vertrekken en er zaten al een boel passagiers in. Uitzwaaien konden we wel!

Wat hebben we een boel nieuwe dingen geleerd over wat je allemaal tegen kunt komen in het verkeer.

Met speciale dank aan de papa van Eline en Jip en natuurlijk ook Anne!