Veel vragen voor Buro Loes bij Kiekeboe

Bibi Heitkamp: Normaliseren en bespreekbaar maken van problemen helpt!

Een kind opvoeden is soms lastig. Waarom huilt mijn baby zoveel. Waarom slaapt hij nog niet door? Waar komen die plotselinge driftbuien vandaan? In het kader van de ‘week van het jonge kind’ is het ondersteunende buro Loes drie middagen met een stand bij kinderdagverblijf Kiekeboe om antwoord te geven op vragen van ouders. De vragen gaan over opvoeden en opgroeien.

Loes is onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Twente. ‘De meeste vragen gaan over slapen’, weet Bibi Heitkamp. Bibi is het gezicht van Loes in Oldenzaal. ‘Hoe lang moet mijn kind slapen? Wat betekenen de huiluurtjes? Hoe ziet een goed slaappatroon eruit?’ ‘Dat slapeloze nachten er voor de ouders soms bij horen is gemakkelijker te aanvaarden als je het bespreekbaar kunt maken. Durven zeggen dat je als moeder soms gewoon moe bent van alles, dat je het soms ook helemaal zat bent. Want dan merk je dat je niet alleen staat met je probleem. Dat andere ouders hetzelfde doormaken.

Vooral op de themaochtenden die Kiekeboe regelmatig organiseert merk je dat ouders naast de steun en tips van ons, ook support vinden bij elkaar. De belangstelling voor de ochtenden is altijd goed’, weet Bibi. ‘Het is mooi dat de kinderen bij Kiekeboe mee kunnen komen en gratis in de groepen opgevangen worden. Ouders waarderen dat en leren van ons en van elkaar.

Het normaliseren van de problemen is heel belangrijk. Het erover durven hebben. Dat biedt verlichting.’Terwijl ‘slapen’ het hoogst scoort op de vragenladder van de ouders komen ook kwesties over bijvoorbeeld zindelijkheid, taalontwikkeling en ongewenst gedrag op de themaochtenden uitgebreid aan bod.

Dat Kiekeboe de themabijeenkomsten in de ochtend houdt, vindt Bibi een goede keuze. ‘Daarvoor is meer animo dan voor bijeenkomsten in de avond’, weet ze uit ervaring. Wat dat betreft heeft Kiekeboe de steun van Loes heel goed opgepakt. De pr werkt goed. Het kinderdagverblijf weet de ouders goed te mobiliseren.’

Na twee middagen met de ‘Loes-stand’op de Speelboom en de Speelweide  staat Bibi Heitkamp  donderdagmiddag 13 april zelf van half vijf tot half zes op het Speelkasteel aan de Berkstraat om vragen van ouders te beantwoorden.

In het kader van de ‘week van het jonge kind’ waren deze week ook opa’s en oma’s en andere familieleden welkom om op alle locaties van Kiekeboe een kijkje te nemen in de keuken van zowel bso als kinderdagverblijf. Vooral opa’s en oma’s maakten van die gelegenheid gebruik om hun kleinkind gezellig bezig te zien…